Tänkte berätta hur jag gör min tjälknöl.
1 stek, valfri storlek och sort. Jag endast gjort på älgkött eftersom det är de vi har hemma.
In i ugnen på 50 grader frusen på kvällen. Höj till ca 85 grader på morgonen och sätt i en termometer. När steken kommit upp i 68-69 grader så ta ut den och lägg i marianden. Ha den inne några grader längre om ni vill ha den mer genomstekt.
Marinaden:
4 dl vatten
1 dl salt
1 dl soja
2-3 vitlöksklyftor
peppar
Koka upp och låt svalna lite innan du häller den i en påse.
Låt köttet dra i marinaden MINST 4 timmar. Supergott och enkelt!
6 kommentarer:
ja det är SÅ gott och SÅ längesen jag gjort det :S
Mums va gott! Kanske man skulle prova och bli den där goda husfrun;-) Jag skulle iallafall få en massa plus poäng av min käre sambo;-)
Kram K
Tjälknöl är jättegott
Det där lät ju sjukt gott! Mums :)
Ja jägarexamen är jätteintressant och rolig, men det är ju tack vare träffarna på Fritid. Hade nog inte pallat det annars själv :)
Med oss är allt bra. Började jobba i måndags och Daniel har också fått nytt jobb, därav flytt. Men han får flytta själv först så kommer jag efter sommaren när min anställning gått ut. Hur är det med er? Ha en fin helg! Kram
Till Jokkmokk skulle jag få med där också :)
Skicka en kommentar